Sunday, January 14, 2007

Melayu Boleh Buat Duit

Di zaman sekarang, internet adalah teknologi yang sudah ramai digunapakai oleh ramai orang daripada pelbagai lapisan umur. Namun, apa yang dapat kita lihat sekarang, begitu banyak program-program skim cepat kaya yang begitu berleluasa!

Dan, seperti biasa, dengan sifat melayu serba boleh, begitu ramai orang-orang melayu yang mudah tertipu dan dipermainkan seperti boneka oleh mereka yang tidak bertanggungjawab! Melayu boleh buat duit konon, tapi kalau duit tu tak jelas sumbernya, atau sudah jelas hukum haramnya, adalah sifat melayu boleh itu tepat untuk diguna-pakai???

Apabila kita menegur, maka akan diberikan 1001 alasan, padahal banyak lagi cara untuk mendapatkan wang atau rezeki. Cuma nak tak nak sahaja.

Buktikanlah bahawa melayu juga boleh berjaya dengan usaha yang betul dan tidak menyimpang serta tidak menggunakan jalan singkat. Sampai bila kita mahu menggunakan jalan mudah yang mudah tumbang dan menumbangkan ini? Jalan terlalu suka mencari jalan singkat kerana kelak, diri sendiri juga akan merana bahkan memberi kesan juga kepada orang lain.

Akhir kata, jangan mudah terpedaya dengan pelbagai skim cepat kaya yang mana ada juga orang melayu yang rela menipu-daya orang melayu sendiri!

Sesungguhnya, Allah itu Maha Adil, Pemurah dan Bijaksana.

Melayu boleh!

No comments: