Monday, January 15, 2007

Melayu Boleh Berniaga

Salah satu bolehnya melayu berjaya dalam kehidupan ini adalah ramai yang telah berjaya di dalam perniagaan...

Jika ingin disenaraikan di sini, memang tidak cukup ruang rasanya. TETAPI satu persoalan di sini, mengapa mereka tidak begitu dikenali? Kata Dr. Rusly, mereka adalah jutawan senyap. Tapi bagi saya, antara sebab lain adalah, mereka disenyapkan oleh 'kuasa besar'.

Cuba anda perhatikan, perkara ini dipolitikkan iaitu peniaga-peniaga kecil yang amat berjaya tidak begitu diambil kisah dan jika diambil tahu pun, tatkala ada majlis anugerah usahawan sahaja. Sekadar penyampaian hadiah, ia tidak cukup tetapi perlu lebih daripada itu. Sebab itu mereka tidak dapat bertapak lebih jauh...

Jika kita lihat, pihak media memainkan peranan yang besar dalam hal ini. Kebanyakan yang didedahkan adalah mereka yang berniaga besar-besar, eksport import berjuta-juta, tapi peniaga kecil yang amat berjaya di manakah mereka? Itu tidak kira lagi penyiaran berlebih-lebihan hiburan yang tidak bermanfaat. Inikah pengisian yang berfaedah untuk anak bangsa??

Melayu boleh berjaya, namun tangan melayu sendiri yang menjadikan bangsanya sendiri lemah, tak dapat jauh bertapak dan gagal tergolek...

Semoga peniaga-peniaga melayu samada yang besar atau kecil berjaya dalam bisnes masing-masing!

Wassalam.

Link:
Sekali lagi melayu boleh! Saudara SmartZul di http://blog.smartusaha.com banyak menulis mengenai perniagaan internet di blognya itu. Syabas kepadanya kerana begitu komited untuk membantu rakyat Malaysia khususnya bangsa Melayu dan umat Islam.

No comments: